Skogeiere med Sikringsradio bidro!

.velse-spydeberg-29-08-13-052

Skogeiere med Sikringsradio bidro da lynnedslag slo ned i knusktørr skog!

Torsdag 12. juli observerer en skogeier røyk fra et skogsområde i Lardal og trykker umiddelbart på nødknappen på Sikringsradioen han har med seg. Da vet han at han kommer direkte inn til 110 sentralen i Tønsberg. Der melder han fra om røykobservasjoner, men det er vanskelig å anslå helt konkret hvor det er.

Situasjonen med lyn og torden gjør det vanskelig for skogbrannflyet å gå på vingene og dermed blir skogeiere med Sikringsradioer viktige. Mange skogeiere er lyttende til samtalen på Sikringsradiosambandet og hiver seg rundt for å reise ut i skogsområde for å observere. De er lokalkjent hva skogsbilveier og viktige utsiktspunkt angår. Skogeierne koordinerer seg via Sikringsradiosambandet og resultatet blir rask og effektiv lokalisering av brannen som meldes inn til 110. Nå vet brannvesenet hvor det brenner!

Utover kvelden fortsetter skogeiere å reise rundt for å lokalisere eventuelt andre branntilløp. Med seg har de Sikringsradioer, der de holder kontakt seg i mellom og ikke minst har anledning til å melde brann direkte til 110 uavhengig av om det er mobildekning i området eller ikke. Det vil også utover dagen i dag være aktivitet blant medlemmer i Lardal, Siljan og Larvik Sikringsradiolag for å overvåke skogsområder. Med så tørr skog vil det være fare for at branntilløp blusser opp igjen.

Leder i sikringsradiolaget, Ole Petter Skjerven, beskriver et enormt engasjement der medlemmer meldte seg frivillig som arbeidsressurs i tillegg til at ressurser som vanntanker etc. ble tilbudt ved behov. Han anslår at mellom 30 000 – 40 000 liter vann stod klar på hjul til å rykke ut i går hvis behovet oppstod. All kontakt foregikk selvsagt via Sikringsradiosambandet.

Situasjonen med langvarig tørke og tørre skogsområder er ekstrem og alle Sikringsradiobrukere oppfordres fortsatt til å ha Sikringsradioen ferdig ladet og klar til bruk. Beredskapssamvirke er viktig og gårsdagen viser hvor nyttig lokale ressurser kan være!

Har du lest disse?