Informasjon til Sikringsradiolag
Sikringsradiolag eier og drifter sin egen infrastruktur tilknyttet sikringsradiosambandet. Sammen med sikringsradioens frekvenskonsesjon og avtaler med blant annet 110 sentraler, tilbyr vi et samband som gir sikkerhet og tilgjengelighet i utmark.
Kjenner beredskapsansvarlige i din kommune til sikringsradioen?

Felles løsninger
Administrasjonen i sikringsradioen jobber hele tiden for å tilrettelegge gode tekniske løsninger for basestasjoner og vaktordninger. Sammen med dere i de lokale sikringsradiolagene lærer vi stadig om utfordringer og ikke minst om ulike løsninger på disse. Nedenfor har vi samlet en del informasjon som kan være relevant i tilknytning til tekniske, organisatoriske og økonomiske forhold for sikringsradiolagene.
Det vil være fordelaktig for sikringsradiolag å være registrert med organisasjonsnummer. Vi anbefaler at sikringsradiolag registreres som forening/lag i Enhetsregisteret og har i den forbindelse utarbeidet forslag til vedtekter som skal følge søknaden.
Kontakt oss gjerne for å få oversendt nødvendige dokumenter, vi bistår selvsagt også med søknadsprosessen dersom det er ønskelig.
Administrasjonen bistår sikringsradiolag i prosessen med å etablere nye basestasjoner. Vi tildeler kanal som basen skal sende på, knytter nødalarmering til riktig vaktsentral, i tillegg til at vi selvsagt også bistår med eventuelt andre ting.
Første trinn vil være å kartlegge hvilket område basen skal dekke. Deretter undersøker man hensiktsmessige plasseringspunkt av basen, kanskje det allerede finnes en mast i nærområdet? Hvis ikke vil det også være relevant å etablere mast på egenhånd.
Vi har utarbeidet en generell oversikt over de vanligste elementene som inngår i en nyetablering av en basestasjon, kontakt oss for å få oversendt dette. Der vil det også fremgå priser på utstyret.
Sikringsradioen AS har fremforhandlet en kollektiv forsikring for teknisk utstyr eid av sikringsradiolag. Dette er en ordning som Sikringsradioen AS dekker økonomisk på vegne radiolagene. Ønsker ditt sikringsradiolag å komme inn under denne ordningen, sender dere en henvendelse til post@sradioen.no så vil vi ta saken videre sammen med dere.
Husk at det er viktig med back-up strøm på baseplasseringer! En av styrkene til sikringsradiosambandet er å fortsatt være i drift når annen strøm- og telekommunikasjon er nede.
De fleste basestasjoner sender i dag nødalarm til områdets 110 sentral. Der behandles alarmen av proffe operatører som er godt kjent med å håndtere kritiske situasjoner og som også har direkte rekvirering av aktuell redningsetat.
I en alarmsituasjon vil 110 sentralen etablere direkte tale mot sikringsradio som har sendt alarm, dette skjer via områdets basestasjon. I tillegg vil sikringsradioregisteret sende ulike data knyttet mot ID nummer som er programmert i alarmerende sikringsradio. Da vil operatør få opp opplysninger om hvem bruker er, hvilken basestasjon alarmen er gått fra, kontakttelefonnummer til pårørende av bruker, samt hvor sikringsradioen befinner seg dersom radioen har GPS-modul.
Administrasjonen bistår sikringsradiolag med å knytte basestasjoner mot 110 sentraler.
Det er viktig for basestasjoner å ha sikker strømtilgang gjennom ulike værperioder. Flere baseanlegg har strømtilførsel via solcellepanel og batteribanker, dette kan være utfordrende vinterstid med blant annet nedising og svært kalde perioder.
De siste årene er flere basestasjoner utstyrt med brenselscelle. Dette sikrer kontinuerlig strøm og kan være gunstig å ha på værutsatte plasseringer der det gjerne også er vanskelig tilkomst. Brenselcellen kobles automatisk inn ved et gitt spenningsforhold på basestasjonens batterier og driftes på etanol.
Kontakt gjerne administrasjonen for å vurdere om brenselcelle kan være noe for dere!
Sikringsradioen AS støtter alle sikringsradiolag med kr 10 000,- for ny baseplassering. Send en kortfattet søknad til oss i administrasjonen og legge med kopi av faktura på innkjøpt utstyr.
Det er også mange andre aktører som bistår sikringsradiolag rundt om med økonomisk støtte. Det vil selvsagt variere fra område til område, men nedenunder følger en liste over de vi er kjent med at har støttet sikringsradiolag med nyetableringer og oppgraderinger av eksisterende anlegg.
- Rentemidler fra skogfond
- SMIL-midler (til spesielle miljøtiltak i jordbrukets kulturlandskap)
- Lokale skogeierlag, sankelag, bondelag
- Kommuner (beredskapssamvirke)
- Lokale sparebankfond
- Lokale forsikringsseskap
- Gjensidige stiftelsen
- Almenninger
Administrasjonen har bistått flere sikringsradiolag med utarbeidelse av ulike søknader, kontakt oss gjerne for hjelp dere også!
Alle ledere/kontaktpersoner i sikringradiolag har tilgang til innlogging i sikringsradioregisteret. Her finner dere oversikter over:
- Medlemmer
- Antall tilknyttede sikringsradioer
- Tilknyttet basestasjon/-er
- Tilknyttet vaktordning
- Kontaktinformasjon til sikringsradiolaget
For tildeling av brukernavn og passord, send gjerne en henvendelse til post@sradioen.no eller henvend deg via skjema.
Det kan være behov for å kunne nå medlemmer i sikringsradiolaget med korte meldinger, dette kan være informasjon om for eksempel:
- vedlikehold på basestasjon eller vaktordning
- nyetablering av basestasjon eller vaktordning
- gjennomføring av årsmøte
- gjennomføring av ulike tester
- etc.
Dette gjøres enkelt via felles SMS-løsning som administrasjonen betjener. Kontakt oss gjerne dersom dere ønsker å varsle medlemmer i sikringsradiolaget deres!
Et telefonoverdrag kobles til basestasjonen for blant annet overføring av alarmer til 110 sentral via GSM nettet.
Overdraget sender en SMS til et forhåndsprogrammert telefonnummer (Locus, som leverer IT-løsning for 110 sentraler). SMS inneholder informasjon om ID til radio, telefonnummer på basestasjon og eventuelt GPS posisjon fra sikringsradio dersom denne har GPS-modul. Locus vil så sende en web-forespørsel til Sikringsradioregisteret basert på ID nummer og motta i retur andre viktige data rundt bruker, baseplassering og sikringsradiolag. Disse sendes så videre til operatørskjerm på 110 sentral.
Mens dataflyten foregår, vi det også etableres GSM samband mellom sikringsradio som har utløst alarm og 110 sentralen. Operatør på 110 vil da både få opp nødvendige data på sin skjerm samtidig som han får etablert direkte samtale mot ulykkessted.
Telefonoverdraget sender i dag over 2G nettet, men i forbindelse med at 2G skal fases ut jobbes det nå med nye telefonoverdrag som sender via 4G nettet.
For å benytte telefonoverdrag på basestasjoner, må det anskaffes et telefonabonnement. Det er viktig at dette ikke er et kontantkort som må lades. Da risikerer man at kontantkortet går tomt som igjen vil forhindre at nødalarm går gjennom til 110 sentral.
Pr. dags dato benytter de fleste sikringsradiolag seg av M2M abonnement.
