Ofte stilte spørsmål
Her har vi samlet svar på de vanligste spørsmålene vi får fra nye kunder. Kanskje finner du også svar på det du lurer på her? Hvis ikke er du velkommen til å ta kontakt med oss!
Til forskjell fra vanlige håndholdte VHF-radioer ofte kalt jaktradioer, har sikringsradioen en infrastruktur bestående av basestasjoner plassert høyt i terrenget – der de fleste har også direkte kontakt med en 110-sentral.
Ved behov for akutt hjelp – kommer en raskt i dirkete kontakt med nærmeste 110-sentral selv om en skulle befinne seg i et område uten mobildekning. Det at radiosignalene går via en basestasjon, betyr også vesentlig lengre rekkevidde på sambandet.
Sikringsradioen ble utviklet av ildsjeler innen skogbruket på begynnelsen av 80-åra. Det var behov for et system som ivaretok sikkerheten til skogbrukeren. I dag nesten 40 år senere er infrastrukturen langt mer utbygget og er førstevalget blant mange med behov for godt radiosamband i utmarka – og som samtidig er opptatt av den ekstra sikkerheten sikringsradioen gir.
For å få abonnement for bruk av Sikringsradioens frekvenspakke, må en være registret med en godkjent sikringsradio. Det er forhandler som sørger for registrering av abonnement i sikringsradioregisteret, samt at VHF-radioen er satt opp riktig i forhold til sikringsradioers funksjonalitet.
Se her for oversikt over forhandlere og nettbutikker!
Har du en jaktradio som du lurer på om kan bygges om til sikringsradio, så les mer om det her: https://sikringsradioen.no/omprogrammering-av-jaktradio/#bestill-oppgradering
Bedre sikkerhet og tilgjengelighet enn med en annen VHF-radio!
Alle godkjente sikringsradioer har gjennomgått både tekniske og praktiske tester ut fra gitte kravspesifikasjoner. Forskjellen på en vanlig jaktradio og en sikringsradio er hvordan de er programmert. Sikringsradioen har 17 egne kanaler (inkludert sankekanaler) i tillegg til jaktkanaler. Infrastrukturen bak består av 150 basestasjoner plassert høyt i terrenget. I praksis betyr det flere lovlige kanaler og lengre rekkevidde på sambandet.
Den viktigste egenskapen er nok nødfunksjonen alle sikringsradioer er utstyrt med. Er man innenfor dekningsområdet til en basestasjon, er ett trykk på nødknappen nok til å få kontakt med nærmeste 110-sentral.
Med en sikringsradio får man en radio med alle de vante jaktkanalene, egne unike lovlige kanaler i tillegg til muligheten for å tilkalle nødhjelp om en kritisk situasjon skulle oppstå. En egen nødkanal gir også brukeren muligheten til å kommunisere direkte med mannskapet om bord i redningshelikoptrene fra Norsk Luftambulanse.
Nødknappen er en av de mest unike funksjonene på en sikringsradio. Ved å holde knappen nede i 2-3 sekunder, vil du høre tonesignalering som sendes fra sikringsradioen din. Tonesignalene fanges opp av områdets basestasjon og sendes videre til tilknyttet vaktsentral (som ofte vil være en 110 sentral).
Her vil operatør både få opprettet tale mot sikringsradio, i tillegg til at han får datainformasjon om hvem du er, hvilken basestasjon alarmen er sendt fra og kontakttelefonnummer til pårørende. Dersom du har sikringsradio med GPS-modul, vil de også kunne se i kartet sitt hvor du er.
NB! Det er viktig å huske at en sikringsradio alltid må sende på samme kanal som områdets basestasjon for at NØD skal gå gjennom.
Sikringsradioen har en unik infrastruktur bestående av 150 basestasjoner plassert høyt i terrenget. Når man er innenfor dekningsområdet til en av basestasjonene, fanges radiosignalene opp via denne, videresendes og en oppnår milevis rekkevidde på sambandet.
Hvorvidt en er innenfor dekning av en basestasjon eller ei, kan enkelt testes med selve radioen. Et dekningskart er ikke utarbeidet grunnet veldig varierende topografi i vårt langstrakte land. En finner våre basestasjoner i vårt oversiktskart der en kan zoom inn mot ønsket området. Er du i tvil om det er dekning der du ferdes, ta kontakt med oss i administrasjonen.
Slik tester du dekning mot basestasjoner:
- Still inn på en tofrekvent kanal (kanal SIK2, SIK5, SIK7, SIK8, SIK10, SIK11, SIK12, SIK12A, SIK12B, SIK12C, SIK13)
- Trykk inn sendeknappen og hold inne i 2-3 sekunder.
- Dersom det suser/spraker i høytaleren når du slipper, har du kontakt med basestasjon på aktuell kanal.
- Gjenta øvelsen på alle de tofrekvente kanalene tilknyttet sikringsradiosambandet.
Med sikringsradioen har du også tilgang til enfrekvente kanaler (SIK3, SIK4, SIK6, Sank1, Sank2)som benyttes til direkte kommunikasjon radio – radio. Disse kanalene benyttes dersom man er innenfor rekkevidde av hverandre.
Tidligere var sikringsradioen forbeholdt dem som eide skog og jord, man måtte altså ha en tilknytning til landbruket. Majoriteten av våre brukere i utmark har tilknytning til jord- og skogbruket, men det er altså ikke lenger noe krav til hvem du skal være. I dag finnes det også jegere og turgåere som ønsker sikkerhet når de ferdes i skog og fjell.
Det viktigste er ikke hvem du er, men at du kjenner til god bruk og radiodisiplin når du skal bruke sikringsradiosambandet.
Sikringsradioen får en kjøpt hos forhandlere av VHF-utstyr, som gjerne også er typiske jaktforhandlere. Det er forhandler som sørger for registrering av abonnement i sikringsradioregisteret, samt at VHF-radioen er satt opp riktig i forhold til sikringsradioers funksjonalitet.
110 sentraler ønsker at alle brukere av sikringsradioen er registrert med 2-3 kontakttelefonnummer til pårørende. Dette er til bruk i eventuelle nødsituasjoner der de har behov for å komme i kontakt med pårørende.
Kontakttelefonnummer registrerer du i sikringsradioregisteret. Logg inn og legg inn data under meny kontakttelefonnummer. Dersom du ikke er tildelt bruker, velger du knappen Ny bruker og fyller ut skjema som sendes oss i administrasjonen.
Som abonnent på sikringradiosambandet får du tilgang til å benytte basestasjoner, funksjon for nødalarm (vaktsentraler), samt til å benytte sambandets 17 kanaler.
Dette gir deg bedre sikkerhet og tilgjengelighet enn annet VHF-samband i utmark!
Sikringsradiosambandet disponerer en tillatelse på bruk av sin frekvenspakke fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. For denne tillatelsen betales det en årlig frekvensavgift som dekkes inn gjennom abonnementsavgift for sikringsradiobrukere.
Avgiften går også til å dekke drift av medlemsregister som danner grunnlag for data som sendes til 110 sentralens operasjonspult ved en eventuell alarmsituasjon.
Det utvikles også fortløpende tekniske løsninger for Ssikringsradiosambandets funksjonalitet.
Vi er derfor glade for å kunne ha en så lav frekvensavgift ut mot brukere med tanke på alt den dekker. Årsaken til det er at foretaket Ssikringsradioen er et non-profitt selskap der all inntekt pløyes direkte inn i selskapets drift. Det betales ikke noe utbytte til eiere av Sikringsradioen AS.
Pris pr. 2024 er kr 354,- ink. mva. for bruk av sikringsradioens frekvenser. Pris er pr. radio.
Sikringsradioen jobbe hele tiden for å holde abonnementsavgift for våre medlemmer så lav som mulig. Vårt mandat er å sørge for at våre eieres medlemmer har trygt og godt samband til lavest mulig pris.
Som sikringsradiobruker blir du automatisk knyttet til et eller flere lokale sikringsradiolag. Dette er blant annet for at du skal kunne motta viktig informasjon angående basestasjon og vaktordning knyttet mot området du benytter sambandet.
Det er også viktig at sikringsradiolaget har oversikt over hvor mange medlemmer som er knyttet mot sin basestasjon sånn at blant annet strøm og andre tekniske løsninger er riktig dimensjonert.
De lokale sikringsradiolagene eier og drifter sin infrastruktur med støtte fra Sikringsradioen AS sentralt.
Kanal 3, 4, 6 og 9 kan brukes til jaktformål. Du kan også bruke de andre basekanalene (2,5,7,8,10,11,12,12A,12B,12C, 13) til korte beskjeder.
Du får vesentlig bedre rekkevidde ved bruk av lang antenne på din Sikringsradio. Dette gjør at du kan være enda lenger unna dem du kommuniserer med eller basestasjonen signalene dine sendes gjennom.
De fleste jegere velger å ha lang antenne på sin VHF-radio.
Kontakt en av Sikringsradioens forhandlere dersom du skal ha tak i nytt batteri til din Sikringsradio.
Ved spørsmål rundt bruk av Bluetooth og andre radiotekniske forhold, ber vi dere ta kontakt med en radioforhandler. Se oversikt over forhandlere her.