Sikringsradio i kommunal beredskap
Sikringsradioen har i lang tid blitt benyttet av bønder og skogbrukere for å redusere skadeomfanget i situasjoner som for eksempel skogbrann, flom og ved ekstremvær. I slike situasjoner kan pålitelig kommunikasjon være avgjørende for utfallet og Sikringsradioens infrastruktur er ofte den eneste som er operativ ved bortfall av strøm- og telenettet under for eksempel ekstremvær.
Den senere tid har også beredskapsansvarlige på både kommunalt- og fylkesnivå sett verdien av sambandet som landbruket drifter. Landbruket er en verdifull ressurs i lokalt beredskapssamvirke; de disponerer mye utstyr som kan komme til nytte ved ulike type hendelser, eksempelvis aggregater, tankvogner og pumper. De har også ofte god lokalkunnskap om geografiske forhold, og når en i tillegg er utrustet med felles kommunikasjon, blir ressursen en enda større bidragsyter.
Fordi Sikringsradioens samband kan kobles på offentlig nødnett ved behov så kan for eksempel brannvesen ved en skogbrann kommunisere direkte via sine nødnettsterminaler til skogbrannreserven som ofte har med seg sikringsradioer. Et slikt samarbeid kan i stor grad bidra til redusert skadeomfang i form av effektivt arbeid gjennom felles kommunikasjon. Samhandling mellom beredskapsansvarlig i kommunen, det lokale bondelaget og sikringsradiolagene kan derfor styrke den lokale beredskapen i mange norske kommuner.
Er du beredskapsansvarlig?
Da lurer du kanskje på om et samarbeid med lokale bonde- og sikringsradiolag kan være aktuelt for din kommune? Ta kontakt med oss slik at vi kan bistå deg med vurderingen.
Ofte stilte spørsmål
Sikringsradioen har en infrastruktur bestående av basestasjoner som ivaretar god radiodekning i utmark. I tillegg har sambandet en nødfunksjon via radioens nødknapp som varsler områdets 110-sentral dersom behov for hjelp melder seg. I praksis betyr dette bedre sikkerhet, lengre rekkevidde og bedre tilgjengelighet i områder som gjerne mangler andre muligheter for kommunikasjon.
Sikringsradioen samarbeider med de fleste av landets 110 sentraler. 110 har dermed god oversikt over sambandet som helhetlig ressurs. Det er også 110 sentralene som bidrar til eventuell kobling mellom sikringsradiosambandet og offentlig Nødnett ved behov.
Du kan se hvor basestasjonene våre befinner seg i vårt dekningskart. Basestasjonene er plassert høyt i terrenget og kan gi deg milevis med ekstra rekkevidde ved å videresende radiosignalene dine. Lokale forhold kan påvirke rekkevidden. I tillegg jobber vi stadig med utbedring og utbygging av basestasjonene. Vi ber deg derfor om å ta kontakt med oss eller våre forhandlere for en nærmere vurdering av hvordan dekningen er i ditt område.
Sikringsradioen er et felles samarbeid mellom sikringsradioen sentralt (Sikringsradioen AS) og lokale sikringsradiolag. Det er de lokale sikringsradiolagene som eier og drifter sambandets infrastruktur, men da med god støtte fra sikringsradioen sentralt som også innehar spektrumstillatelsen for sambandets frekvenser (tildelt fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet).
Sikringsradioen AS eies av Norges Skogeierforbund, Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Landbrukssamvirke.
Lurer du på noe? Ta kontakt med oss så hjelper vi deg.
Dette skjer når du har tatt kontakt med oss
- Vi finner det lokale sikringsradiolaget i våre registere og sjekker utbredelsen av sikringsradioer i kommunen for å vurdere om det er tilstrekkelig til at et samarbeid vil være hensiktsmessig for dere.
- Vi sjekker også hvilke basestasjoner som er aktuelle og vurderer dekningen i det aktuelle området.
- Etter å ha gjort en forhåndsvurdering setter vi opp et møte for å presentere Sikringsradioen nærmere som kommunikasjonsverktøy i beredskapssituasjoner, samt hvilket utstyr dere trenger.
- Her kan vi også koble på lederen for det lokale sikringsradiolaget