Sikrer strømtilførsel i Østfold!

20201020_100009

Follo og Øvre Østfold sikringsradiolag har valgt å montere brenselcelle på en av sine basestasjoner, Spydeberg Varde. Det betyr at de slipper å gå til Varden i den mørke årstida for å starte aggregatet sånn at batteriene lades.

Solcellepanel holder batteriene normalt ladet, men i perioder med lite eller ingen soltimer har ikke batteriene stor nok kapasitet, selv med 540Ah. Det har krevd at primus motorer i sikringsradiolaget har måtte gå de 2,5 km fra parkeringsplassen til Varden på glatt føre og til tider dyp snø.

Teknisk sjef hos Sikringsradioen, Sven-Otto Nyheim, fikk være med for å montere brenselcellen. Han hadde i forkant bidratt med å tilpasse kasse som utstyret skal stå i. Kassen er i aluminium med ventiler for å ta inn luft, samt slippe ut avgasser. Det er også laget utganger for slange til drivstofftank og for kondensvann. Kondensvannet samles opp i en bøtte som tømmes ved passende anledninger. Kassen er også isolert med 5cm hard isopor i alle yttervegger, dette for å isolere brenselcella mot kulde. Et betjeningspanel er også tilkoblet brenselcellen via en datakabel. 

Stigningen fra parkeringsplassen og opp til plassering av basestasjonen er ca 200 høydemeter, så da var det kjærkomment at Jakop Bjerke bidro med å kjøre deler av utstyret opp. Resten ble båret opp av leder i sikringsradiolaget Vegar Aarnes og Sven-Otto Nyheim.   

Brensencellens betjeningspanel ble stilt inn på verdier for når inn- og utkobling skal skje. Den ble kjørt i gang i manuell drift for å se at alt virket, før de satt den til automatisk sånn at spenning på batteribank bestemmer om brenselcellen skal koble inn eller ut. 

Tror nok teknisk sjef, Sven-Otto Nyheim, hadde en hyggelig dag på jobb med masse læring hos Follo og Øvre Østfold sikringsradiolag.

Dersom det er flere av dere som vil vite mer om brenselceller, så kontakt oss gjerne for nærmere informasjon!

Har du lest disse?