Sikringsradioen ble redningen da Stein fikk et illebefinnende under jakta

Stein Engen

Stein Engen (70) var helt uten mobildekning da han fikk illebefinnende under jakta i forrige uke. Takket være gode jaktkamerater og sikringsradioen fikk han umiddelbar hjelp.

Stein har jaktet både hjort, rein og elg i Aurland kommune i nærmere 40 år og er dermed en dreven jeger. En av områdene som han jakter i grenser ut til Frønningen i ytterkant og mot Lærdal. For å komme seg dit er han helt avhengig av å ta fergen til Frønningen, som kun går 3-4 ganger i uken, deretter må han kjøre bil opp til fjellet og gå halvannen time inn til jakthytta.

– Det er et svært uveisomt terreng i utkanten av “ødemarken”. Det er heller ingen mobildekning i området, men alle i jaktlaget på åtte har heldigvis alltid med seg enten jaktradio eller sikringsradio, forteller han.

I år som i alle år dro Stein sammen med jaktlaget sitt opp til hytta i Storebotn, men denne gangen skulle jakten få en bråere slutt. De ankom hytta på onsdag og hadde allerede rukket å skyte en elg og en hjort før den dramatiske hendelsen dagen etter.

– Det svartnet for meg

Stein forteller videre at de bruker å jakte nedenfor hytta i øvre del av skogen. Her er det bekker overalt, så det er vanligvis ikke nødvendig å ta med seg vann når de legger ut på jakt, men i år var det ikke én dråpe vann i bekkene.

– Omtrent en kilometer fra hytta kjenner jeg at jeg blir uvel, svimmel og må sette meg ned. Jeg kaller derfor på en kompis, som er like i nærheten, via sikringsradioen. Jeg prøver deretter å reise meg opp, men kommer ikke langt før det svartner for meg, fortsetter han.

Når Stein kvikner til igjen ligger han på bakken. Han er litt omtåket, men ser kompisen sin komme løpende i mot for så å hjelpe Stein med å ta av seg sekken og geværet. De bestemmer seg for å avblåse dette jaget og begynner å gå mot hytta. For å komme seg dit må de over en åskam. Da kjenner Stein at han får brystsmerter.

– Jeg var nesten helt sikker på at det var et hjerteinfarkt eller noe lignende. Jeg har tidligere slitt med perikarditt, som er en betennelse i hjerteposen og var redd for at det kunne være det. 

Basestasjonen sikret kontakt med 110-sentralen

Da de endelig kommer frem til hytta kjenner ikke Stein noen andre symptomer på hjerteinfarkt, men det gjør fortsatt vondt å puste og han har smerter i hjerteregionen. De blir derfor enige om gjøre et nødoppkall mot 110-sentralen via sikringsradioen. Dette er noe Stein har mye erfaring med fra før. Han er styremedlem for sikringsradiolaget i Aurland og har ansvar for den tekniske driften av de to basestasjonene der. I den forbindelse gjør han jevnlige nødoppkall til 110-sentralen for å teste at alt fungerer som det skal. 

– Jeg fikk via basestasjonen på Kjerringafjell i Leikanger kontakt med 110-sentralen i Bergen, som igjen fikk kontaktet AMK-sentralen. Heldigvis hadde jeg en løs GPS-mottaker i sekken, så jeg fikk raskt gitt koordinatene mine til sentralen som videreformidlet disse til helikopteret. Hadde jeg hatt en nyere sikringsradio med GPS ville de sett posisjonen min på AMK-sentralen med en gang. Vi ventet i underkant av en halvtime, så kom helikopteret og jeg ble flydd til sykehuset i Lærdal. 

– Det hadde vært helt uaktuelt å komme seg derfra med ambulanse i og med at fergen bare går 3-4 ganger i uka, legger han til. 

Betryggende å ha med sikringsradioen på tur

På sykehuset blir Stein undersøkt nøye, og han blir der natten over. Basert på undersøkelsene viser det seg at Stein besvimte som følge av dehydrering og at han hadde pådratt seg et par ribbeinsbrudd på grunn av fallet.

– Det var bedre enn jeg hadde fryktet. Smertene lignet veldig på perikarditt, men det var heldigvis ikke det. Jeg har alltid snakket varmt om sikringsradioen, både som sikkerhetstiltak og kommunikasjonsverktøy til jaktkameratene mine, og da er det jo litt spesielt at jeg selv skulle oppleve å bli den som trengte hjelp. Heldigvis fungerte alt som det skulle, og dette viser at det er veldig betryggende å ha radioen med på tur. Men neste gang skal jeg definitivt ha med meg sikringsradio med GPS.

FAKTA

  • Sikringsradioen er en vhf-radio som tilbyr GPS-sporing og direkte kontakt med 110-sentralen gjennom ett enkelt tastetrykk.
  • Via Sikringsradioens 150 basestasjoner får du dekning der andre samband ikke når fram.
  • Dette gir deg høy grad av sikkerhet gjennom god tilgjengelighet og stabil kommunikasjon og visshet om at hjelpen alltid er tilgjengelig.
  • Sikringsradioen har en batterilevetid på to til tre døgn og kan brukes helt ned til -30 grader.
  • Jaktradio er ikke det samme som sikringsradio, men flere typer jaktradioer kan omprogrammeres og oppgraderes til en sikringsradio.

Les mer om fordelene med å bruke sikringsradioen på jakt.

Har du lest disse?