Vinter og mørketid vil ikke lenger føre til tomme batterier!

20211102_142458

Forollhogna sikringsradiolag har lenge slitt med utfall av basestasjon i forbindelse med vinter og gråvær. Nå som nye strømkilder er på plass, utgjør ikke lenger været noe utfordring for sambandets oppetid!

Nylig var teknisk ansvarlig i Sikringsradioen AS, Sven-Otto Nyheim, på plass hos Forollhogna sikringsradiolag for å løse utfordringer de har hatt med ustabil strømforsyning gjennom året. Lenge har det vært behov for at Terje Pedersen og andre medlemmer i sikringsradiolaget har reist opp på baseplasseringen for å lade batterier når værforhold har hindret strøm via solcellepanelene. Når mørketiden nå kommer med påfølgende vintermåneder, kan de endelig slippe denne jobben etter at nye batteri og brenselcelle er montert. Det har de jammen fortjent etter utallige dugnadstimer!

Solcellepanel holder batteriene normalt ladet, men i perioder med lite eller ingen soltimer og gjerne problemer med ising i tillegg har ofte ikke batterier stor nok kapasitet. Det har som sagt krevd at “primus motorer” i sikringsradiolaget har måttet rykke ut til basestasjonen for å lade opp igjen nær sagt tomme batteri. 

Sikringsradioen AS er i full gang med oppgradering av infrastruktur sammen med lokale sikringsradiolag. Bidrag fra Bærekraftsfondet gjør at en i mye hurtigere tempo kan bistå sikringsradiolag med utstyr og nødvendig kompetanse for å sikre god og stabil sambandsdekning gjennom hele året. Nyheim oppfordrer sikringsradiolag til å ta kontakt med Sikringsradioen sentralt for å vurdere eventuelle tiltak på tilknyttet infrastruktur. 

I Forollhogna kan Terje og resten av sikringsradiolaget nå stole på at brenselcellen vil overta jobben med å sikre god oppetid når gråvær og vinter tærer på batteribanken. Den er stilt inn med gitte spenningsverdier som styrer når den skal koble inn og ut. Utstyrt med en metanolkanne som drivstoff, vil brenselcellen “rusle og gå” gjennom årets mest utfordrende perioder uten at noen fysisk må rykke ut. 

Forollhogna sikringsradiolag sørger for sikkerhet og sambandsdekning i naturskjønne, men også utfordrende områder hva kommunikasjon angår. Det gjør at dyresank, ettersyn, skogsarbeid, beredskapssituasjoner etc. kan følges opp med god kommunikasjon – noe som ofte vil være avgjørende for å kunne samhandle. 

Takk til Forollhogna sikringsradiolag for jobben som er gjort!

Har du lest disse?